UREJENOST

 • KAJ JE EEG KOHERENCA?

   

  Ker se redko pojavlja, je bila EEG koherenca le redkokdaj predmet nevrofizioloških raziskav. Nevrofiziologi so prvič naleteli na veliko podobnost EEG signalov leta 1974 ravno pri raziskavah učinkov Transcendentalne meditacije.

  Koherenca kaže na stopnjo urejenega in povezanega delovanja možgaovi. Razteza se od 0% (ni urejenosti) do 100% (popolna urejenost).

  Raziskave so pokazale, da se pri človeku, ki se je naučil tehniko Transcendentalne meditacije, med vadbo tehnike takoj pojavi visoka koherenca v območju alfa-1 valov (8 Hz), ki pa po meditaciji izgine. Že po nekaj tednih izvajanja Transcendentalne meditacije pa je koherenca ostala visoka še nekaj časa po koncu izvajanja tehnike. Po nekaj letih vadbe se je visoka koherenca pojavila tudi v območju počasnejših theta valov, alfa koherenca pa je ostala visoka čez ves dan.

 • Transcendentalna meditacija - koherenca

 

 • ZELO SKLADNO DELOVANJE MOŽGANOV

   

  Visoka koherenca EEG valov, ki se pojavi med vadbo tehnike Transcendentalne meditacije, kaže na veliko skladnost v delovanju možganov. Ker je visoka raven EEG koherence tesno povezana s hitrejšim in učinkovitejšim prenosom informacij med različnimi deli možganov, je visoka koherentnost možganov tesno povezana z inteligentnostjo in kreativnostjo. Zato Transcendentalna meditacija dokazano izboljšuje inteligentnost, spomin, sposobnost učenja in povezovanja informacij, učni uspeh in kreativnost.