BOLJŠI SPOMIN

• BI RADI IZBOLJŠALI SPOMIN?

• Če ste utrujeni, si stežka karkoli zapomnite. Če pa ste sveži in spočiti, vam vse ostane v spominu.

Po vadbi Transcendentalne meditacije se počutimo sveži in spočiti. Opazimo, da si lažje in brez truda zapomnimo stvari.

HITREJE IN LAŽJE SI ZAPOMNITE

spominDejstvo, da se po izvajanju Transcendentalne meditacije skrajša reakcijski čas, kaže na povečano budnost, izboljšano koordinacijo duha in telesa ter povečano učinkovitost percepcije in motorike. Povečata budnost in sposobnost procesiranja informacij, zato človek čuti, kot da mu "možgani bolje delajo". lažje razmišlja, rešuje probleme ter si bolj zapomni.

Prav tako se močno izboljša zmožnost razločevanja majhnih razlik v dolžini dveh zvočnih tonov, kar pomeni, da Transcendentalna meditacija, zmanjša "šum" v živčnem sistemu ter s tem izboljša sposobnost predelovanja (procesiranja) informacij.

Različne raziskave kažejo, da vadba Transcendentalne meditacije tudi močno izboljša dolgoročni ter kratkoročni spomin. V tem poskusu so npr. skupino študentov naključno razdelili v tri skupine: prva se je naučila Transcendentalno meditacijo, druga je dvakrat dnevno sede na stolu z zaprtimi očmi vadila relaksacijo, tretja skupina pa ni spremenila svoje dnevne rutine. Študentje, ki so se naučili Transcendentalno meditacijo, so po dveh tednih pokazali bistveno boljše rezultate na testiranju zaznave in kratkotrajnega spomina (test razpoznavanja hitro menjajočih se zaporedij črk)

• Transcendentalna meditacija - boljši spomin

Vir raziskave: Memory and Cognition 10: 207-215.